The western façade of the house shows a more hermetic face - photo: Dimitris Kalapodas
The house is accessible from Evripidou Street - photo: Dimitris Kalapodas
Main entrance on the northern side of the building - photo: Dimitris Kalapodas
Garden view with swimming pool - photo: Dimitris Kalapodas
Garden view with swimming pool - photo: Dimitris Kalapodas
Garden view with swimming pool - photo: Dimitris Kalapodas
Garden view with swimming pool - photo: Dimitris Kalapodas
The house overlooks the Northern Gulf of the Island of Evia - photo: Dimitris Kalapodas
Stairs to big terrace - photo: Dimitris Kalapodas
Connection of big terrace and kitchen - photo: Dimitris Kalapodas
Detailing of balcony and pergola - photo: Dimitris Kalapodas
Big terrace in the evening - photo: Dimitris Kalapodas
Evening impression of the house - photo: Dimitris Kalapodas
Night impression of the house - photo: Dimitris Kalapodas
Night impression of the house - photo: Dimitris Kalapodas
Smaller terrace outside kitchen - photo: Dimitris Kalapodas
Entrance hall with two-storey-high glazing - photo: Dimitris Kalapodas
Entrance hall with two-storey-high glazing - photo: Dimitris Kalapodas
Stairway as seen from living room - photo: Dimitris Kalapodas
Functions evolve along an axis - photo: Dimitris Kalapodas
Staircase as seen from upper floor - photo: Dimitris Kalapodas
Stairway detailing - photo: Dimitris Kalapodas
The staircase's glazing contributes to the brightness of the entrance area - photo: Dimitris Kalapodas
Staircase as seen from attic - photo: Dimitris Kalapodas
Entering the dining area and kitchen - photo: Dimitris Kalapodas
Dining table and kitchen counter - photo: Dimitris Kalapodas
Master bathroom - photo: Dimitris Kalapodas
Master bathroom - photo: Dimitris Kalapodas
During construction - photo: Panos E. Gerakakis
Ground floor plan - drawing: Takis Exarchopoulos Architects
Upper floor plan - drawing: Takis Exarchopoulos Architects
Longitudinal section - drawing: Takis Exarchopoulos Architects
< >
VACATION HOUSE IN NEA ARTAKI
by Takis Exarchopoulos Architects

This 212m² (2.282 ft²) vacation house was built on a 425m² (4.575 ft²) plot, that overlooks the Northern Gulf of the Island of Evia (Greece).

The 2,5m (8,20 ft) of difference in height between the eastern and the western side of the plot, as well as the need for an orientation of spaces towards the sea-view were basic factors for the development of the layout of the building's functions.

The house is accessible from Evripidou Street.
A bridge, connecting the street with the main entrance on the northern side of the building, is the starting point of an axis, around which functions evolve on the floorplan.

In order to save space, allow visual contact with the upper floor and to give the entrance hall a feeling of spaciousness, we decided to position the main stairway diagonally.
It leads to the first floor and the basement.
The two storey-high glazing on the staircase's corner gives the entrance hall an additional portion of brightness.

Following this scheme of a main axis, around which functions evolve, we created a single, unified space for the dining area and the kitchen, with distinct functional zones: a 5,40 m (17,72 ft) long piece of furniture is the conjunctive element of this unified space. It is partly a dining table and partly a kitchen counter. This linear layout helped to optimally use the little area available for the ground floor, ensuring the presence of sufficient natural lighting and good visual contact with the exterior surroundings.
At this area's end, after the kitchen, the planners placed a terrace as its natural outdoor continuity.

Another bigger terrace in front of the living room is used as the main outdoor living space. It acts as a platform, in a level higher than the one of the garden and, being at a central point of the overall plan, it becomes a natural boundary separating the car parking area from the swimming pool. The terrace is protected by a pergola with motor-driven blinds mounted on a metal structure

For the exterior we used materials that can withstand corrosion, including stainless and galvanized steel.

The project was published by the architectural magazines "INSIDE" (May 2008), "design+art in greece" (40 / 2009) and the website "mononews.gr" (November 2017).
It was also included in the books "Vacation Residences - Contemporary Greek Architecture" (May 2008),.
and "Reflections on Greek Postwar Architecture" by Panos Tsakopoulos (published 2014).

Architectural design and supervision of construction:
Τakis Exarchopoulos
Elena Exarchopoulou
Panos E. Gerakakis

Structural engineering:
Konstantinos Pattas

Building services engineering:
Emmanouil Kilimberis

Building site's area: 425 m² (4.575 ft²)
Building's area: 212 m² (2.282 ft²) (excluding basement)

Completion of construction: 2007