Bedroom - photo: Dirk Dähmlow
Living room - photo: Dirk Dähmlow
Dining room and kitchen - photo: Dirk Dähmlow
Visitors' WC - photo: Dirk Dähmlow
< >
RITZ APARTMENT IN ALMATY
by Coordination Berlin

In September 2013 I joined the office of "COORDINATION Berlin" for a period of time, to take part in an extraordinary project: the planning of a 220m² apartment in Almaty, Kasakhstan, located in a high-rise building conceived by SOM. The construction works were completed in 2015. Here's the project's description by "COORDINATION", as published on their website (see also www.coordination-berlin.de):

"COORDINATION has designed and completed a new private apartment in Almaty, Kazakhstan. Located on the 30+ floor in the highest and most prominent building of the city, the Esentai Tower, this apartment is aimed to be a place for sensory and intellectual stimulation as well as a refuge for reflection and relaxation.
The brief for the project was to create a setting purely for leisure, mainly intended for weekend breaks or short stays. This freed the design from the practical limitations usually associated with residential projects and made it a one-of-a-kind opportunity for the design team.
Enjoying the full trust of the local client couple, COORDINATION was able to freely create and realise a vision of a very individual yet site-specific interior. Starting with a blank core & shell canvas the space was equipped with everything necessary for a luxurious multi-sensory experience celebrating a very unique setting. Initially intended as a three-bedroom apartment the layout was turned into a luxurious one-bedroom loft-style space. The scope of the project encompassed the complete spatial planning, interior architecture and engineering. This included the design and selection of all surfaces, lights, built-in furniture elements, kitchen units, loose & bespoke furniture pieces, accessories, design editions and a curated, bespoke art selection. Every joint and screw was considered and carefully planned to create a completely harmonious experience. The L-shaped floorplan was composed with a clear spatial hierarchy between social and private areas. It reveals 270° city views while "leaning" against the impressive setting of the surrounding Tian-Shan mountains. The use of landscape-related structures and natural metaphors helped to shape the floorplan, spatial rhythm and atmospheres of the individual areas. Certain areas where emphasized by sloping and shifting and create physical sensations uncommon in a normal home. The experience is a new sensation of space, elegantly flowing without interruption."

Publications: archisearch.gr, designboom.com, world-architects.com

Design:
Flip Sellin, Natalie Ziesemer, Sonja Stadelmaier

Project Management:
Natalie Ziesemer, Flip Sellin

Team:
Karolina Szachułowicz
Jonathan Coates
Panos E. Gerakakis
Rebecca Hellbach
Alexej Paryla
Claudia Pineda De Castro
Silke Jung
Lena Kramer
Justyna Puchalska
Petra Sohnius
Isabelle Klinke
Tia-Maria Lindquist


Lighting Design:
Anne Boissel

Technical Planning:
BAI GmbH - Johannes Kasche

Fit-Out:
Ganter Interior GmbH

Site Supervision:
Jürgen Tietze

Furniture Design:
Flip Sellin, Philipp Brosche, Manuel Steiner

Custom Furniture:
Girsberger GmbH

Art Consultation:
Galerie Silberkuppe - Dominic Eichler, Michel Ziegler

Photos:
Dirk Dähmlow

Apartment's area: 220 m² (2.368 ft²)

Completion of construction: 2015