The shape of the plot led to the residence's shape - photo: Dimitris Kalapodas
The shape of the plot led to the residence's shape - photo: Dimitris Kalapodas
The rocks on the plot were integrated to the landscaping - photo: Dimitris Kalapodas
Night impression of the residence - photo: Dimitris Kalapodas
The rocks on the plot were integrated to the landscaping - photo: Panos E. Gerakakis
The rocks on the plot were integrated to the landscaping - photo: Panos E. Gerakakis
Residence seen from Elassonos street - photo: Dimitris Kalapodas
Residence's night impression - photo: Dimitris Kalapodas
View from lower entrance looking at square-shaped terrace - photo: Panos E. Gerakakis
Façade detailing with square-shaped terrace - photo: Panos E. Gerakakis
This corner of the residence is reminiscent of a ship's bow - photo:Panos E. Gerakakis
Façade towards Prevezis street with main entrance - photo: Dimitris Kalapodas
Façade towards Prevezis street showing the volume of the office on the highest storey - photo: Panos E. Gerakakis
Façade towards Prevezis street - The horizontal window marks the dining area inside - photo: Panos E. Gerakakis
Façade towards Prevezis street with bridge leading to entrance - photo: Panos E. Gerakakis
Bridge to main entrance at night - photo: Dimitris Kalapodas
Stairs leading to swimming pool - photo: Dimitris Kalapodas
General impression with swimming pool - photo: Dimitris Kalapodas
General impression with swimming pool - photo: Dimitris Kalapodas
Trapezoid deck next to swimming pool - photo: Panos E. Gerakakis
Swimming pool detailing - photo: Panos E. Gerakakis
Swimming pool detailing - photo: Panos E. Gerakakis
View from square-shaped terrace towards street junction - photo: Dimitris Kalapodas
Swimming pool detailing - photo: Panos E. Gerakakis
The residence overlooks the sea - photo: Panos E. Gerakakis
Swimming pool detailing - photo: Panos E. Gerakakis
Main entrance area - photo: Dimitris Kalapodas
Main entrance area with view of living room - photo: Dimitris Kalapodas
Integrated furniture in dining area and living room - photo: Panos E. Gerakakis
Integrated furniture in dining area and living room - photo: Panos E. Gerakakis
Stairway to office on Level 03 - photo: Dimitris Kalapodas
Stairway to office detailiing - photo: Panos E. Gerakakis
Stairway to office detailiing - photo: Panos E. Gerakakis
Stairway to office detailiing - photo: Dimitris Kalapodas
Stairway to office detailiing - photo: Panos E. Gerakakis
View from Level 04 to living room - photo: Dimitris Kalapodas
Triangular-shaped kitchen - photo: Dimitris Kalapodas
Kitchen detailing - photo: Panos E. Gerakakis
Transition between kitchen and terrace - photo: Panos E. Gerakakis
Main staircase - photo: Panos E. Gerakakis
Looking up the main staircase - photo: Panos E. Gerakakis
Main staircase detailing - photo: Panos E. Gerakakis
Main staircase detailing - photo: Panos E. Gerakakis
Master Bathroom - photo: Dimitris Kalapodas
Master Bathroom - photo: Dimitris Kalapodas
Concrete structure during construction - photo: Panos E. Gerakakis
Takis Exarchopoulos drawing construction details on wall - photo: Panos E. Gerakakis
Floorplan of Level 00 - drawing: Takis Exarchopoulos Architects
Floorplan of Level 01 - drawing: Takis Exarchopoulos Architects
Floorplan of Level 02 - drawing: Takis Exarchopoulos Architects
Floorplan of Level 03 - drawing: Takis Exarchopoulos Architects
Floorplan of Level 04 - drawing: Takis Exarchopoulos Architects
Section - drawing: Takis Exarchopoulos Architects
Cover story on "KTIRIO" magazine (January-February 2015) - photo: Dimitris Kalapodas
< >
RESIDENCE IN VOULA
by Takis Exarchopoulos Architects
Residence in Voula - Takis Exarchopoulos Architects - Panos E. Gerakakis

The plot of 570 m² (6.135 ft²) in the area of Voula in Athens (Greece), on which the residence was built, has the shape of an irregular pentagon.
It is located at the junction of two streets: Elassonos Street (the lower one) and Prevezis Street (the upper one).

This irregular shape, the fact that we had to respect the legally required distances from its boundaries, according to local building regulations, and the difference in height of approximately 9m (673 ft) between the two streets, led us to a solution of a building with an almost triangular floorplan, with its acute angle pointing to the junction of the two streets.

The main entrance to the residence is from Prevezis Street.
A bridge connects the street level to Level 03 (living room, dining room, kitchen, square-shaped terrace).
The bedrooms and their auxiliary rooms were placed on Level 02
and under those, on Level 01, the leisure area with the swimming pool.
A secondary entrance and the entrance for vehicles are located on Elassonos Street, at Level 00.

At the start of construction works we had to verify the topographical data of the site, in order to be precise in developing the CAD 3D model of the structure. The excavation works took two months, since layers of marble were detected in the depths of the soil and an excavator-mounted jackhammer had to be put in service to create the final construction pit.
A big part of the rocks were integrated to the landscaping.
They also form a natural barrier from Elassonos Street.

Even though the neighbouring area is densely built, the view from the plot is unhindered and allows a panoramic view of the sea and the city landscape, especially on Level 04, where we placed an office space surrounded by a roof deck. Solar panels on top of the office roof provide hot water and support the supply of electrical power of the residence.

The project was published by the print media
"Architectural Awards 2013" (nominee - exhibition catalogue, December 2013), "ek" (May 2014), "Yli & Ktirio" (June-September 2014), "ek" (December 2014) and "KTIRIO" (January 2015 - cover story).
It was included in the book "Reflections on Greek Postwar Architecture" by Panos Tsakopoulos (published 2014)
and also published by the websites "www.thegreekfoundation.com" (November 2015) and "mononews.gr" (February 2018) .

Architectural design and supervision of construction:
Τakis Exarchopoulos
Elena Exarchopoulou
Panos E. Gerakakis


Structural engineering:
Vassilios Christakis

Building services engineering:
Ioannis Sygounis

Building site's area: 570 m² (6.135 ft²)
Building's area: 340 m² (3.660 ft²) (excluding basement)

Completion of construction: 2011